Stormbestendige stamppot met spruitjes

Regen slaat tegen de ramen. Dakpannen rammelen als een loszittend gebit. Je kijkt naar buiten en storm Ciara steekt haar hand op. Jou kan niets gebeuren, want jij hebt alle spruiten in huis.

Wat eten we vandaag?

Er zijn mensen die griezelen van spruitjes. Toegegeven, als je ze als gekookte stuiters op een bord laat rollen, is het een tamelijk saai gebeuren. Waarom niet stampen? Probeer het eens op deze manier.

De combi maakt het lekker

Spruitjes kunnen niet mislukken. Het is een makkelijke groente die zich graag laat combineren. Doe er een gefruit uitje en uitgebakken spekjes door en je hebt al een prakkie klaar. Een ander voorbeeld is dit eenvoudige en hartige gerecht. Je gaat het vast vaak maken, dat weten we zeker.

De tekst gaat onder de foto verder.

Een lekkere stamppot voor een stormachtige dag. @ Caty Groen

Een lekkere stamppot voor 2 tot 3 personen

500 schoongemaakte spruitjes
1 pot peppadew met roomkaas (450 gram)
ongever 450 gram geschilde kruimige aardappels in stukken
2-3 speklapjes zonder zwoerd
paprikapoeder
zwarte peper uit de molen
witte peper en zout uit de molen
3 eetlepels olijfolie

Kook de aardappels in een grote pan met water en zout in plm. 18 minuten gaar.
Halveer ondertussen de schoongemaakte spruitjes en zet ze op met water. Kook ze vijf minuten vanaf het moment dat het water kookt. Giet af en laat even uitdampen.
Laat de pot peppadew uitlekken, maar vang het vocht op.

Bestrooi beide zijden van de speklapjes met witte peper en zout uit de molen en paprikapoeder. Doe de olijfolie in de koekenpan en bak de speklapjes op zacht vuur aan beide zijden uit tot ze gaar, bruin en krokant zijn.
Haal het vlees uit de pan, draai het vuur hoog en blus af met het vocht van de peppadew. Kook op hoog vuur roerend het vocht een beetje in. Vuur uit, klaar is je jus.
Doe de jus, de spruitjes en de peppadews bij de aardappels en stamp het door elkaar. Breng op smaak met zwarte peper. Warm nog even door als de stamppot teveel is afgekoeld. Serveer met de speklapjes.

Dit recept komt uit het Dordrechts Winterboek dat je nu kunt kopen voor maar €7,50. Je krijgt dan een leuk blik (waar je later bijvoorbeeld koekjes in kunt doen), het boek én een set ansichtkaarten met winterse Dordtse stadsgezichten van Jan Hensema.


Omdat het vandaag Nationale Krokettendag is: Zalmburger de Luxe

Voor de zesde keer wordt op 9 oktober Nationale Krokettendag gehouden. De dag werd in het leven geroepen door uitgeverij Nijgh & van Ditmar na het overlijden van de beroemde restaurantrecensent Johannes van Dam in 2013. Die schreef namelijk Het Krokettenboek.

Geweldig lekker

De eveneens beroemde bakkerij Holtkamp uit Amsterdam maakt geweldig lekkere kroketten. Omdat de banketbakker zijn kroket een delicatesse vindt, noemt hij ze croquetten. Tijdens Nationale Krokettendag verkoopt de bakker maar liefst 13 verschillende smaken qroquetten.

Maar Amsterdam is Dordt niet

Hoe lekker zo'n Holtkamp croquet ook is, misschien heb je ze niet zo snel bij de hand. En daarom denken we dat we je een groot plezier zullen doen met the next best thing: de zalmburger als Dordts Prakkie. Die zijn namelijk ook gepaneerd. Daar houden dan eigenlijk ook meteen verdere vergelijkingen mee op. 

Het prakkie van deze week staat in een handomdraai op tafel. We maken dus burgers van vis. Het zijn vier flinke jongens. Ben je niet zo'n grote eter, dan kun je ze ook halveren en de rest invriezen. Is dat even makkelijk!

Visburgers

Deze visburgers zijn heerlijk om te eten tussen een broodje, maar ze smaken ook prima als onderdeel van je prakkie met groente een aardappels. Frietjes zijn natuurlijk ook altijd lekker bij een burger.
Je maakt met dit recept 4 burgers die je overigens ook prima kunt invriezen.

Dit heb je nodig:

600 gram verse zalmfilet
1 bosje dille
1 bosje bosuitjes
1 ei
halve komkommer
4 eetlepels tartaarsaus (pot)
2 eetlepels mayonaise (plus wat extra)
4 hamburgerbroodjes
1 handje ijsbergsla in reepjes
paneermeel
zonnebloemolie
peper en zout uit de molen

keukenmachine

Zo maak je de zalige zalmburgers:

Begin met het schillen van de halve komkommer. Rasp de komkommer op een grove rasp boven een zeef. Strooi wat zout over de komkommer en laat het alvast uitlekken.
Snij de zalmfilet in stukken, hak de dille grof, snij de bosui in stukken.

Doe de zalmfilet, de bosui, de helft van de gehakte dille en het ei in de keukenmachine. Maal royaal zout en peper erover en maal alles tot het smeuïg is en de structuur heeft van gehakt.

Strooi een dun laagje paneermeel op een groot bord.
Vorm 4 burgers en leg iedere burger op het bord.
Strooi ook over de bovenkant van de burger een klein beetje paneermeel.
Zet het bord in de koelkast.

De komkommersaus

Druk nu de komkommer goed uit in de zeef en doe de rasp over in een kom. Doe er de tartaarsaus bij, de mayonaise, de andere helft van de gehakte dille en een draai uit de pepermolen. Meng alles met een lepel goed door elkaar tot een saus. Zet even weg.

Snij de hamburgerbroodjes door en gril de helften met de snijkant naar boven tot het broodkruim lichtbruin ziet. Pas op, want dit kan snel verbranden!

Bak de zalmburgers in een scheutje zonnebloemolie gaar, zo'n vijf minuten aan iedere kant op middelhoog vuur.

Besmeer de geroosterde broodjeshelften met mayonaise en leg op de onderste helft wat reepjes ijsbergsla. Leg er de zalmburger op, schep er de komkommersaus op en dek af met het kapje.


Speklappies met sambalpuree

Het prakkie van vandaag is even Hollands als Oosters: we eten speklappies met sambalpuree. En die 'speklappies' zijn natuurlijk Dordts voor 'speklapjes'. En die puree is werkelijk overheerlijk, die maak je vast veel vaker!

Dit heb je nodig voor je prakkie

Voor 2-3 personen

4 speklappen
1 ui
1 teentje knoflook
4 bolletje gember
1 pakje tomato frito (b.v. Heinz 350 gram)
4 eetlepels wokolie
3 eetlepels ketjap manis
100 gram kokosrasp
3 dunne stengels bosuitjes
200 ml heet water
peper en zout

Een paar van de ingrediënten voor de bereiding van de speklapjes.

* Snipper de ui. Snij de bolletjes gember in heel kleine stukjes. Snij de bosuitjes in hele dunne ringetjes. Hak het teentje knoflook fijn.
* Bestrooi en speklapjes aan weerszijden met peper en zout.
* Verhit de wokolie en bak de speklappen aan beide zijden op hoog vuur, iedere kant een minuut of twee.
* Haal de speklappen uit de pan, temper het vuur en doe de ui, knoflook en de gember in het bakvet.
* bak zachtjes en al roerend een minuut of twee tot de ui glazig is.
* Doe nu de tomato frito, ketjap, kokosrasp en 200 ml heet water erbij en roer goed door.
* Doe de speklappen erbij en stoof 20 minuten op heel lage stand.

Voor de sambalpuree

750 gram kruimige aardappelen (kant en klaar geschild)
2 grote of 3 kleine rode paprika's
2-4 eetlepels sambal badjak (die is niet zo scherp)
2 eetlepels wokolie
ongeveer 100 ml kookroom (light)
zout
zwarte peper uit de molen

Een paar van de ingrediënten voor de sambalpuree.

* Verwijder zaadlijsten van de paprika's en snij het vruchtvlees in kleine stukjes.
* Kook de aardappels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
* Verhit de wokolie en bak de paprikastukjes ongeveer 5 minuten.
* Voeg 2-4 eetlepels sambal naar smaak toe en roer door.
* Pureer de paprika en sambal tot een gladde saus.
* Stamp de aardappels fijn met de kookroom en breng op smaak met zwarte peper uit de molen.
* Roer de sambalsaus door de puree.
* Klaar!

Strooi voor het serveren wat ringetjes bosui over de speklapjes en de puree. Lekker met komkommer.


Vakantie visburger is ons prakkie van vandaag

Omdat we het zo lekker vinden, vertellen we je vandaag nog een keer hoe supersimpel je deze visburgers kunt maken.

Vier flinke jongens

We maken vandaag weer eens burgers van vis. Het zijn vier flinke jongens. Ben je niet zo'n grote eter, dan kun je de burgers ook halveren en de rest invriezen. Is dat even makkelijk!

Visburgers

Deze visburgers zijn heerlijk om te eten tussen een broodje, maar ze smaken ook prima als onderdeel van je prakkie met groente een aardappels. Frietjes zijn natuurlijk ook altijd lekker bij een burger.

Je maakt met dit recept 4 burgers die je overigens ook prima kunt invriezen.

Dit heb je nodig:

600 gram verse zalmfilet
1 bosje dille
1 bosje bosuitjes
1 ei
halve komkommer
4 eetlepels tartaarsaus (pot)
2 eetlepels mayonaise (plus wat extra)
4 hamburgerbroodjes
1 handje ijsbergsla in reepjes
paneermeel
zonnebloemolie
peper en zout uit de molen

keukenmachine

Zo maak je de zalige zalmburgers:

Begin met het schillen van de halve komkommer. Rasp de komkommer op een grove rasp boven een zeef. Strooi wat zout over de komkommer en laat het alvast uitlekken.
Snij de zalmfilet in stukken, hak de dille grof, snij de bosui in stukken.

Doe de zalmfilet, de bosui, de helft van de gehakte dille en het ei in de keukenmachine. Maal royaal zout en peper erover en maal alles tot het smeuïg is en de structuur heeft van gehakt.

Strooi een dun laagje paneermeel op een groot bord.
Vorm 4 burgers en leg iedere burger op het bord.
Strooi ook over de bovenkant van de burger een klein beetje paneermeel.
Zet het bord in de koelkast.

De komkommersaus

Druk nu de komkommer goed uit in de zeef en doe de rasp over in een kom. Doe er de tartaarsaus bij, de mayonaise, de andere helft van de gehakte dille en een draai uit de pepermolen. Meng alles met een lepel goed door elkaar tot een saus. Zet even weg.

Snij de hamburgerbroodjes door en gril de helften met de snijkant naar boven tot het broodkruim lichtbruin ziet. Pas op, want dit kan snel verbranden!

Bak de zalmburgers in een scheutje zonnebloemolie gaar, zo'n vijf minuten aan iedere kant op middelhoog vuur.

Besmeer de geroosterde broodjeshelften met mayonaise en leg op de onderste helft wat reepjes ijsbergsla. Leg er de zalmburger op, schep er de komkommersaus op en dek af met het kapje.

 


Prakkie op vakantie: Camping Kedgeree

Ken je kedgeree? Wij van Hallo Dordrecht zijn er dol op en we hebben hier een makkelijke variant voor je.

Hier is het geen ontbijt

Kedgeree is een Indiaas gerecht met rijst en peulvruchten. Daar in India is het een ontbijtgerecht. Britse kolonisten namen het recept mee naar huis en veranderden het tot een Victoriaans ontbijt met vis. Die vis in het gerecht is meestal gerookte makreel. We hebben hier een heel eenvoudige, maar smakelijke variant die je ook makkelijk kunt maken met beperkte keukenspulletjes.

Camping kedgeree voor 2-3 personen

plm. 275 gram gerookte makreelfilet peper
1 sjalot
1 citroen
200 gram gele rijst
4 bolletjes stemgember
3 eetlepels gembersiroop uit de pot
2-3 eieren
3 eetlepels (wok)olie
(gedroogde) peterselie of koriander

* Snij de sjalot fijn.
* Snij de gemberbolletjes in kleine stukjes
* Haal de huid van de makreelfilet en snij de vis in niet te kleine stukjes.
* Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
* Kook de eieren hard.
* Verwarm de (wok)olie in een (hapjes)pan en fruit de sjalot zachtjes aan.
* Doe de gemberstukjes erbij en verwarm een minuutje mee.
* Doe de makreelstukjes erbij en warm twee minuten mee.
* Doe de gembersiroop erbij en roer door.
* Knijp het sap van een halve citroen erboven uit en roer door.
* Doe de rijst erbij en roer weer door.
* Pel de eieren en snij in ze in vieren.
* Snij de andere helft van de citroen in partjes.
* Doe de kedgeree in kommetjes, leg de eipartjes erop en bestrooi met peterselie of koriander.
* Dien op met de citroenpartjes.


Het Prakkie van vandaag? Zomerstamppot op rolletjes!

Bij stamppot denk je misschien al snel: rookworst, winterkou en ijspegels aan de dakgoot. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden van stamppot die lekker licht en fris zijn. Zoals deze zomerstamppot op rolletjes.

Lekker licht en smakelijk

Het geheim van deze zomerse stamppot is dat we geen vet vlees gebruiken en ook geen grote hoeveelheden boter. Met rauwkost, sla en crème fraîche maak je alles lekker licht en smakelijk. De ananas maakt het geheel wat tropisch en combineert perfect met de kerriesmaak in het rolletje.

Dit heb je nodig voor ongeveer 3 personen

200 gram vierkante of rechthoekige plakjes schouderham (vleeswaar)
5 kruimige aardappels
1 zakje gemengde jonge bladsla
1 zakje rauwkost met niet te grove stukken groente (150 gram)
4 schijven ananas
1 kuipje crème fraîche (200 gram)
1 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel honing
zwarte peper en zout uit de molen
olijfolie

Zo gepieperd

* Schil de aardappels, snij ze in stukken en kook ze in zo'n 20 minuten gaar met wat zout.
* Warm de oven voor op 180 graden.
* Vet een ovenschaal in met olijfolie.
* Laat vier schijven ananas uitlekken en dep ze nog wat droog met een stukje keukenpapier.
* Meng een eetlepel bruine suiker met een eetlepel honing en smeer er de ananasschijven mee in.
* Spreid de hamplakjes uit op je werkblad.
* Verdeel over het midden wat van de bladsla.
* Als de aardappels gaar zijn, giet ze dan af. Draai er wat zout en wat meer zwarte peper over en doe er de eetlepel kerriepoeder bij, het potje crème fraîche en het zakje rauwkost.

Stamp alles door elkaar en roer verder met een houten lepel tot de aardappels smeuïg zijn en de rauwkost goed verdeeld is. Proef of ze stamppot een hartige kerriesmaak heeft. Doe er anders nog wat kerrie, zout of peper bij.
* Maak met twee lepels hoopjes (quenelles) stamppot en leg die op de slablaadjes.


* Pak een hamplakje aan twee kanten op en druk de einden een beetje naar elkaar toe als een rolletje en leg het met de open kant naar beneden in de ovenschaal.
* Leg zo alle rolletjes strak tegen elkaar in de schaal.
* Snij de ananasschijven doormidden en leg ze dakpansgewijs op de rolletjes.


* Zet de schaal 20 minuten in de oven.
* Zet ondertussen de grill aan.
* Haal de schaal na 20 minuten uit de oven en schuif de schaal onder de grill om de ananas nog wat te laten bakken. Kijk uit dat de ham niet zwartgeblakerd onder grill vandaan komt. Dek de ham desnoods af met een stukje aluminiumfolie.

En klaar is je Prakkie op rolletjes!